En bostadsrätt är en upplåtelseform av bostad. Detta innebär att nyttjanderätten av lägenheten, alltså användandet av den, lämnas över under en viss period. Medlemmar i en bostadsförening äger en andel i föreningen, vilket motsvarar en lägenhet. Rätten att använda denna bostad motsvaras av en avgift som betalas varje månad.

Fördelar

Fördelarna med att bo i en bostadsrätt är många. Du som köper en bostadsrätt gör i och med köpet en investering i ditt boende. Går marknadspriserna får du en vinst i sammband med eventuell föräljning och vice versa. Bostadsrätten ägs egentligen inte av dig, men du har i princip all makt över ditt boende och får göra det mesta. Fördelen med bostadsrätt jämfört med exempelvis hyresrätt är att du får inreda bostadsrätten helt fritt. Måla om och andra förändringar är fritt fram för dig som bor i en bostadsrätt. Samma sak gäller större renoveringar, här måste du dock få ett godkännande från föreningen. Detta godkännande får du 9/10 gånger då renovering oftast innebär en ömsesidig värdeökning.

Nackdelar

Bostadsrätter är relativt dyra, du behöver ha en stor summa pengar och/eller en kontantinsats. Har du inte så mycket likvider kan du ta ett kontantinsatslån. Detta kräver i första taget att du befinner dig i en situtation där du får ta ett lån. En annan nackdel är att på samma sätt som priset på din bostad kan öka, kan det även minska drastiskt beroende på marknaden. I samband med en krasch i bostadsmarknaden förlorar du mycket pengar i din bostad.

Eftersom du tillhör en bostadsrättförening, kan bostaden vara en fin och dyr lägenhet som du är villig att investera i, men om bostadsrättsföreningen den tillhör går dåligt kan det resultera i ökad månadsavgift. Du måste ha ett godkännande från bostadsrättsföreningen innan du gör större förändringar i lägenheten. Ibland kan de inte bli godkända, trots att det är du som betalar för de.